Kekemelik Tedavisi

Kekemelik, konuşma akıcılığının; ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarı, konuşma sırasında seslerin uzatılması veya bloklarla, normal olmayan seviyelerde yüksek sıklıkla ve/veya uzun süreli kesintilere uğramasıdır.

Kekemelikte Hangi Davranışlar Görülür?

Konuşma akıcılığının; ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarı, konuşma sırasında seslerin uzatılması veya bloklarla, normal olmayan seviyelerde yüksek sıklıkla ve/veya uzun süreli kesintilere uğramasının yanı sıra, sıklıkla yüz buruşturma, göz kırpma, baş sallama gibi ikincil davranışlar eşlik edebilmektedir. Ayrıca, kekemeliği olan bireyler bu durumu daha az karşıdaki kişiye yansıtmak istemesi nedeniyle bazı ses ve sözcüklere yönelik sözcük değiştirme, erteleme gibi sözcük kaçınmaları ya da belirli konuşma ortamlarından uzak durarak sosyal kaçınma davranışları göstermektedirler.

Kekemelik Tedavisinde Terapi

Kekemelik tedavisinde terapinin temel amacı kekeleyen bireylerin sosyal  iletişimini artırmak, bulunduğu durumu kontrol edebilmesine yardımcı olmakla birlikte her yaş dönemine özgü spesifik terapi amaçlarını belirlenmektedir. Terapi amaçlarına ulaşmada birçok faktörün etkisi bulunmaktadır. Bu faktörlerin her birinin detaylı olarak değerlendirilmesi ve elde edilen bilgiler ışığında kekemelik tedavisi için oluşturulan terapinin planlanması gerekmektedir. Her bireyin terapi planının kendine özgü olması gerektiği unutulmamalıdır.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

İlginizi Çekebilir