Yutkunma (Yutma) zorluğu neden olur?

Yutkunma (Yutma) zorluğu neden olur?

Yutkunma işlemi sırasında yaklaşık olarak 50 den fazla kas ve sinirin tam olarak planlandığı şekilde çalışması gerekir. Bu sırada meydana gelen herhangi bir hasar, bireyde yutkunma (yutma) zorluğuna neden olabilmektedir. Yutkunma (Yutma) nasıl olur? Herkes yemek yerken bazı durumlarda yutkunma (yutma) zorluğu çekebilir. Ancak, sağlıklı bir kişinin yedikleri yemek borusu yerine nefes borusuna kaçarsa refleks olarak öksürerek boğazını temizler. Bazı durumlarda hastalıklara bağlı…

Yutkunma Zorluğu

Yutkunma Zorluğu

Yutkunma zorluğu (yutma güçlüğü, disfaji); tükürük, katı ve sıvı yiyeceklerin ağızdan mideye geçişinin daha fazla zaman, çaba ve zorlanma gerektirmesi durumudur. Çok hızlı yediğinizde, besinleri yeterince iyi çiğnemediğinizde veya besinleri doğru yönlendirme yapılmadığında ortaya çıkabilecek yutkunma zorluğu ve besinlerin boğaza kaçması genellikle endişe kaynağı değildir. Yutkunma Zorluğu Belirtileri gibi belirtileriniz varsa uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Disfaji

Disfaji

Disfaji; yutma güçlüğü veya yutma bozukluğu için kullanılan tıbbi bir terimdir. Genellikle sinir veya kas problemlerinden kaynaklanır. Disfaji Nedir? Tükürük, katı ve sıvı yiyeceklerin ağızdan mideye geçişinin daha fazla zaman, çaba ve zorlanma gerektirmesi durumu disfaji olarak adlandırılır. Yutma fonksiyonları kısmen ya da tamamen etkilenebilir. Ağrılı olabilen bu durum, yaşlılarda ve bebeklerde daha yaygındır. Disfaji,…

Dil ve Konuşma Terapisi

Dil ve Konuşma Terapisi

Kendini, duygu ve düşüncelerini ifade etme, karşısındaki insanla iletişim kurma, dünyayı anlama ve anlamlandırmayı sağlayan konuşmada yaşanacak sorunlar, bu temel ihtiyacın kesintiye uğramasına ve beraberinde pek çok ruhsal ve zihinsel soruna sebep olmaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi; konuşma, iletişim, yutma ve ses bozuklukları  alanlarında  kişinin yaşam kalitesini arttırarak bozukluğun düzelmesi için uygun metodların seçilerek oluşturulmuş müdahale…