Büyüklerde Konuşma Bozukluğu

Büyüklerde Konuşma Bozukluğu

Konuşma üretimi, artikülatör organların doğru zamanda doğru koordinasyonunu gerektiren oldukça karmaşık bir sensorimotor süreçtir. Büyüklerde Konuşma Bozuklukları Büyüklerde konuşma bozukluklarının; olduğu gözlenmiştir. Büyüklerde Konuşma Bozukluklarının Tedavisi Dil ve Konuşma Terapistlerinin yardımıyla Büyüklerde Konuşma Bozukluğu tedavi edilebilir. Büyüklerde Konuşma Bozukluğu tedavisinde kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması ve konuşmanın akıcısızlığının düzenlenmesi amaçlanır. Büyüklerde…

3-4 Yaş Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

3-4 Yaş Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

3-4 yaş (36-48 ay) arası çocukların; “kim”, “ne”, “nerede” ve “neden” sorularını cevaplayabilmeleri beklenir. Çocuk neleri yapamıyorsa harekete geçilmelidir? Eğer bir çocuk 3 yaşındayken; Çocuk neleri yapıyorsa normaldir? Bir çocuk 4 yaşındayken; 3-4 yaş çocuklarda “konuşur, daha bekleyin” yanlışı “Amcası, teyzesi, dayısı da geç konuşmuştu” şeklinde bir yaklaşımdan uzak durulmalı, en kısa sürede bir Dil ve Konuşma Terapistine…

Yutkunma (Yutma) zorluğu neden olur?

Yutkunma (Yutma) zorluğu neden olur?

Yutkunma işlemi sırasında yaklaşık olarak 50 den fazla kas ve sinirin tam olarak planlandığı şekilde çalışması gerekir. Bu sırada meydana gelen herhangi bir hasar, bireyde yutkunma (yutma) zorluğuna neden olabilmektedir. Yutkunma (Yutma) nasıl olur? Herkes yemek yerken bazı durumlarda yutkunma (yutma) zorluğu çekebilir. Ancak, sağlıklı bir kişinin yedikleri yemek borusu yerine nefes borusuna kaçarsa refleks olarak öksürerek boğazını temizler. Bazı durumlarda hastalıklara bağlı…

Ses Terapisti

Ses Terapisti

Sesin değerlendirilmesi sürecinde ses bozuklukları konusunda uzmanlaşmış hekim (otolarengolog) ile beraber Ses Terapisti de yer alır. Ses, duygusal ve dilsel ifademizin birincil aracıdır ve sadece insana özgü olan konuşma özelliğinin temel unsurudur. Normal ses oluşumu fonatuar sistemin bütünlüğüne, normal rezonans ise velofarengeal portun açılıp kapanmasına bağlıdır. Bireylerin ses özellikleri ise larenks anatomisi, vokal yolun şekli…

Nörolojik Konuşma Bozuklukları

Nörolojik Konuşma Bozuklukları

Nörolojik konuşma bozuklukları, genellikle beyindeki konuşma merkezinde meydana gelen bir hasar sonucunda görülen konuşma bozukluklarıdır. Özellikle kafatası yaralanmalarında beyindeki çeşitli alanların etkilendiği hasarlar ile beraber konuşma ve dil alanları genellikle etkilenmektedir. Nörolojik Konuşma Bozukluklarında hangi etkiler görülebilir? Nörolojik konuşma bozukluğu sorunlarında kişilerde, konuşma anlaşılırlığı ve konuşma hızının normalden daha yavaş ya da hızlı olması gibi…

Konuşma ve Dil Terapisti

Konuşma ve Dil Terapisti

Konuşma ve Dil Terapisti; Üniversitelerin Dil ve Konuşma Terapisi lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun olup, çocuk ergen ve yetişkinlerde iletişim bozukluklarının değerlendirilmesi, tedavisi ve önlenmesinde görev yapan uzmandır. Konuşma ve Dil Terapistinin Temel Görevleri Konuşma ve Dil Terapisti; Kişinin konuşma, yutma ve iletişimle ilgili yaşadığı sorunları değerlendirerek gerekli durumlarda terapi planı hazırlar ve…