Yutma Güçlüğü
Yutma Güçlüğü (Disfaji)

Yutma güçlüğü (disfaji), yiyeceğin ağız boşluğundan mideye geçişinde gecikme, engellenme ve yanlış
bir yol izleyerek nefes borusuna kaçması şeklinde ortaya çıkabilir. Yutma güçlüğü (disfaji), nefes borusuna tükürük, sıvı ve katı gıda kaçmasına bağlı olarak öksürüğe, nefes darlığına ve zatürreye neden olabilir.

Yutulan gıdalar ses telleri seviyesine kadar inerse “penetrasyon”, ses tellerinin altına geçerse de
“aspirasyon” olarak adlandırılır. Aspirasyon, yiyeceklerin nefes borusu yoluyla akciğerlere kaçmasıdır
ve çok tehlikeli bir durumdur.

Yutma güçlüğü (disfaji), bazı beyin hasarları, nörolojik hastalıklar, veya romatizmal hastalıkların sonucu ortaya çıkabilir. Ancak en ciddi neden, yemek borusunda veya baş boyun bölgesinde kansere bağlı oluşan
dejenerasyonlardır.

Yutma bozukluğuna neden olan sorunu bulabilmek için sağlık profesyonellerinden (Kulak Burun Boğaz Hekimi, alanında uzman Dil ve Konuşma Terapisti) destek almalı, yapılan ileri tetkik ve değerlendirmelerle Yutma Bozukluğunun (Disfaji) sebebi bulunarak doğru terapi ve tedavilerle bu sorun en aza indirilmeye çalışılmalıdır.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.