Dil Bozukluğu
Dil Bozukluğu

Dil Bozukluğu, sol beyinde bulunan dil ile ilgili alanların bir ya da birden fazlasının hasarlanmasının sonucu olarak ortaya çıkan edinilmiş bir dil bozukluğudur. Bu durumun sebebi, çoğunlukla inme (strok) tur.
Bu duruma bağlı olarak bireyin konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama, adlandırma, okuma ve
yazma becerilerinde bozulmalar oluşmaktadır.

Dil Bozukluğu semptomları hasarın yerine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bireyler hem alıcı dil hem de ifade edici dil becerilerinde zorluk yaşayabilmektedir.

Dil Bozukluğu Semptomları

Söylemek istedikleri kelimeleri bulmada zorluk çekme,Sesleri ve sözcükleri değiştirme (örn; “yatak” yerine “masa” deme),Uydurma sözcükler kullanma,Bağlama uygun olmayan biçimde gerçek ve anlamsız sözcükleri birbirine bağlayarak konuşma,Konuşulan ifadeleri anlamakta zorlanma,Dilin inceliklerini (espriler, atasözleri, deyimler) kavramada güçlük,Harf, kelime ve cümleleri yazmada ve kopyalamada zorluk gibi semptomlar gözlenmektedir.

Dil Bozukluğu Terapisi

Dil Bozukluğu olan bireyde uygulanan terapi sıklığı ve terapi seans süresi, vakanın durumu göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Erken müdahale doğru yaklaşım (Özellikle İletişim – Aktivite Katılım
Temelli Yaklaşım) bireyin günlük yaşama katılımında en üst düzeyde bağımsız işlevselliğe ulaşmasına
yardımcı olmaktır.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.