Nörolojik Konuşma Bozuklukları

Nörolojik konuşma bozuklukları, genellikle beyindeki konuşma merkezinde meydana gelen bir hasar sonucunda görülen konuşma bozukluklarıdır. Özellikle kafatası yaralanmalarında beyindeki çeşitli alanların etkilendiği hasarlar ile beraber konuşma ve dil alanları genellikle etkilenmektedir.

Nörolojik Konuşma Bozukluklarında hangi etkiler görülebilir?

Nörolojik konuşma bozukluğu sorunlarında kişilerde, konuşma anlaşılırlığı ve konuşma hızının normalden daha yavaş ya da hızlı olması gibi sorunlar görülebilmektedir.

Beyinde yer alan dil ile konuşma ile ilgili bölgelerin hasar görmesi durumunda, hastalarda konuşma ve anlamada güçlük yani Afazi ile karşılaşılmaktadır.

Nörolojik Konuşma Bozukluklarında değerlendirme

Nörolojik Konuşma Bozukluklarında kapsamlı bir değerlendirme çok önemlidir.

Dil ve konuşma terapisti, değerlendirme sürecinde kişinin;

  • İşitsel anlama, spontane konuşma, tekrarlama, adlandırma, okuma-yazma gibi iletişim-dil-konuşma ile ilgili becerileri,
  • Ailesinde inmeye neden olan kronik hastalıklar, önceki ve şimdiki hayatı, boş zaman aktiviteleri, duygu durum değişiklikleri, yaşam kalitesi, bilişsel durumu ve diğer bireylerle iletişimi

gibi konularda bilgi alarak kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirir.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

İlginizi Çekebilir