Konuşma ve Dil Terapisti

Konuşma ve Dil Terapisti; Üniversitelerin Dil ve Konuşma Terapisi lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun olup, çocuk ergen ve yetişkinlerde iletişim bozukluklarının değerlendirilmesi, tedavisi ve önlenmesinde görev yapan uzmandır.

Konuşma ve Dil Terapistinin Temel Görevleri

Konuşma ve Dil Terapisti;

  • Kişinin konuşma, yutma ve iletişimle ilgili yaşadığı sorunları değerlendirerek gerekli durumlarda terapi planı hazırlar ve bu süreci yürütür,
  • Terapi sürecinde, danışan, ebeveyn  ya da bakım veren kişilere danışmanlık yapar, yönlendirir,
  • Gerektiğinde yardım alan kişinin ihtiyaçları kapsamında; Psikiyatrist, KBB Uzmanı, Nörolog, Psikolog, Fizyoterapist, Özel Eğitimci ya da Öğretmenlerle iş birliği içerisinde çalışır. Bu şekilde sürecin daha hızlı ilerlemesi, danışana maksimum fayda sağlanması ve planlı gidilmesi sağlanmış olur.

Dil ve Konuşma Terapistliğinin Ülkemizde Durumu

Ülkemizde Dil ve Konuşma Terapistliği mesleği, 6 Nisan 2011 tarihli ve 6225 sayılı kanun hükmünce “Sağlık Meslek Elemanı” olarak tanımlanmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu alanda sınırlı sayıda uzman bulunmaktadır. Uzmanlara ulaşmanın zor olduğu durumlarda mesleki suiistimaller ortaya çıkabilmektedir.

Şunu belirtmek gerekir ki, Dil ve Konuşma Terapisti unvanı lisans eğitimi ya da 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans programıyla verilmektedir. Dil ve Konuşma Terapistliği unvanının Sertifikasyon süreciyle alınması MÜMKÜN DEĞİLDİR.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

İlginizi Çekebilir