Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

Çocuklar  konuşmayı öğrenme aşamasında sözcükleri söylerken hatalar yapabilirler. Bu hataların bir kısmı konuşma gelişiminin bir parçasıdır ve çocukların bu hataları yapmaları beklenir. Ancak, zamanla bu hataların azalarak kaybolması ve çocuğunuzun anlaşılırlığının artması beklenir. Eğer çocuğunuz 4 yaş ve üzerindeyse ve hala bazı sesleri üretmede güçlükler yaşıyorsa, o zaman konuşma bozukluğundan şüphelenmelisiniz.

Konuşma Sesi Bozuklukları (KSB) Nedir?

Konuşma Sesi Bozuklukları (KSB), konuşma seslerini üretmede, algılamada ve/veya dili kurallarına uygun bir şekilde kullanmada yaşanan güçlükler sonucu konuşmanın anlaşılırlığının etkilenmesidir.

Çocuğunuzda konuşma bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız;

  • Çocuğunuz hatalı üretimler yaptığında doğru söylemesi için ısrarcı olmayın,
  • Sözcüğü doğru bir şekilde söyleyerek model olun,
  • Çocuğunuzdaki konuşma bozukluğu sevimli gelebilir ama yaşına uygun olup olmadığı konusunda öz eleştiri yapın.

Konuşma bozukluklarında temel problem, çocukların ifade edici dil kullanırken yaptıkları hatalara bağlı olarak konuşma anlaşılırlığının azalması ya da hiç anlaşılmamasıdır. Çocuğunuzdaki konuşma bozukluğu iletişim becerilerini tümüyle etkiler. Doğru zamanda müdahale edilmediği durumda; sosyal iletişimde zorluk, içe kapanma, isteyerek konuşmama, yaşıtları ile iletişimde zorluklar gibi ek sorunları beraberinde getirir.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

İlginizi Çekebilir