Evde Yapılacak Konuşma Terapisi

Konuşma bozukluğu, dil bozukluğu olan bir çocuğa sahip olmak hem yorucu hem de emek isteyen bir süreçtir. Ebeveynler bu süreçte çocuklarının konuşmalarının normal olması için farkında olmadan hatalar yapabilir.

Bir dil ve konuşma terapistinden evde yapılacak konuşma terapisi için rehberlik almamak düzelmesi zor olan sonuçlara sebep olabilir.

Örneğin; çocuğunuz bir sesin nasıl söyleneceğini öğreniyor olsun. Dil ve Konuşma Terapisti hece düzeyinde doğru bir üretimi ortaya çıkarmak için dokunsal (dokunma), görsel ve sözlü ipuçları kullanır, henüz kelime düzeyine geçilmemiştir. Bu çocuk kesinlikle kelime düzeyinde tekrarlar yaparak kelimeyi kullanamaz. Ebeveynler bu durumda evde yapılacak konuşma terapisini desteklemek adına, yapılacak çalışmalarda sözlü yönlendirmeler kullanmak yerine, Dil ve Konuşma Terapisti evde nasıl pratik yapılacağını sormalıdırlar.

Diyelim ki bir çocuk “s” harfini söyleyemiyor. Bir ebeveyn bu hatayı çocuk  her  “s” dediğinde düzeltirse bu aşırıya kaçmak olacaktır. Örneğin; çocuk ebeveynine başından geçen bir olayı anlatıyor ve bunu yaptığında ebeveyni onu sürekli düzeltiyor. Böyle bir durumda ebeveynin niyeti iyi olsa bile çocuk ciddiye alınmadığını ve ebeveynlerinin ilgilendiği tek şeyin doğru konuşma olduğunu düşünüp iletişim ve terapi konusunda kendini kapatabilir.

Böyle durumlarda ebeveyn olarak sadece dinlemek ve evde yapılacak konuşma terapisinde Dil ve Konuşma Terapisti gösterdiği yolu izlemek daha faydalı olacaktır.

LÜTFEN DİKKAT! Bu internet sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

İlginizi Çekebilir